Pod komplikovaným názvom, „lyofilizácia“, sa v skutočnosti ukrýva veľmi jednoduchý spôsob spracovania ovocia, či zeleniny. Ide o takzvané vymrazovanie. Táto metóda sa používa hlavne pri bobuľovom ovocí, o čosi menej pri iných druhoch a zelenine. Jej výhodou je najmä to, že si suroviny zachovajú takmer sto percent svojich vitamínov, minerálov a ostatných zdraviu prospešných látok.
Ide o asi najšetrnejšiu metódu spracovania ovocia a zeleniny. mohli ste sa s ňou stretnúť aj pod názvom „sušenie mrazom“. Suroviny sú najprv extrémne rýchlo zmrazené a následne sušené pod miernym tlakom. Vďaka tomu si zachovajú až okolo deväťdesiatich percent nutričných hodnôt.
Pri klasickom sušení teplom, dochádza k výraznému ničeniu vitamínov a minerálov, a to hlavne vtedy, keď je použitá vysoká teplota. Ak si kúpime sušené ovocie, nemáme ako zistiť, pri akej teplote bolo sušené. Preto nevieme, koľko zdraviu prospešných látok, do svojho tela v skutočnosti dostaneme.
Ďalšou výhodou sušenia mrazom je to, že ide o stopercentne prírodné produkty. Nie je totiž potrebné používať žiadny cukor, chemické, či konzervačné látky. Ovocie a zelenina si navyše zachováva rovnakú chuť a arómu ako za čerstvého stavu. Trvanlivosť je samozrejme omnoho dlhšia, podobne ako pri všetkých mrazených produktoch.
Kde tieto produkty kúpiť a na čo si pri výbere dávať pozor
S lyofilizovaným ovocím sa najčastejšie stretnete v špecializovaných predajniach so zdravou výživou. Druhou možnosťou sú internetové obchody. Pripravte sa na to, že za zdravie sa platí, takže cena týchto výrobkov nie je najnižšia. Tak napríklad dvadsaťpäť gramov mrazených černíc, si môžete kúpiť za necelé tri eurá. Konkrétna cena samozrejme závisí od daného predajcu a značky.
Pri kúpe si všímajte aj pôvod ovocia a zloženie. Aj keď cukor, či konzervačné látky nie sú pri tomto spôsobe konzervácie potrebné, môže sa stať, že narazíte na nekvalitné výrobky, ktoré v skutočnosti nespĺňajú tieto kritériá.