Pečeň je centrom tráviaceho systému a najväčším tráviacim orgánom. Napriek tomu máme tendenciu ho ignorovať. Tu je pohľad na to, čo by ste mali jesť, aby sa vaše zdravie pečene skontrolovalo a rutinne ho detoxikovali.
Pre príkladnú starostlivosť o vašu pečeň odporúčame konzumáciu týchto potravín:
- Červená repa
- Bobuľovité plody
- Cesnak
- Zelená zelenina
- Čaj z púpavy
Červená repa
Tento podcenený nutričný poklad je konečnou detoxikačnou zložkou. Keď sa konzumuje ako šťava alebo polievka, repa ponúka vitamín C pre telo, ktorý pracuje ako antioxidant. Pomáha tiež chrániť žlčové kanály, riedenie žlče a jej ľahké strávenie.
Bobule
Rozmanité zmiešané bobule, ako sú jahody, čučoriedky, ostružiny a maliny – môžu zabrániť poškodeniu pečene a zastaviť poškodené pečeňové bunky v uvoľňovaní enzýmov do krvného obehu. Bobule môžu zvýšiť metabolizmus, zabrániť mastnej pečeni a vyplaviť toxíny prirodzene z celého tráviaceho systému.
Cesnak
Cesnak je jeden z najúčinnejších prostriedkov na pečeňové detoxikácie. Len jeden lusk čerstvého cesnaku denne dokáže vytvoriť pre vašu pečeň zázraky, pretože obsahuje veľké množstvo selénu, ktoré umožňujú pečeňovým enzýmom vyplavovať toxíny. Obsah alicínu tiež pomáha znížiť pravdepodobnosť rakoviny.
Zelená zelenina
Kým zelená zelenina ako brokolica je známa vysokým obsahom železa, vitamínov a antioxidantov; obsahuje okrem iného aj glukozinolát, zložku, ktorá umožňuje pečeni produkovať detoxikačné enzýmy a liečiť sa z vnútra. Okrem zelenej zeleniny je listová zelenina tiež skvelá na detoxikáciu pečene.
Púpavový čaj
Uvarte si púpavový čaj. Všetky časti púpavy vrátane listov, korienkov a stonky majú špecifické liečivé vlastnosti, z ktorých najdôležitejšie sú ich protizápalové výhody. Púpavový čaj pracuje priamo na tele žlčových ciest a pomáha pečeň hojiť prirodzene, čím udržiava celý tráviaci systém v rovnováhe vrátane žlčníka.